Products

Med den nye Quadtrac CVX får de knækstyrede bæltetraktorer nu den trinløse transmissions fordele med hensyn til betjening og effektivitet

24 jul 2017

De første kraftige, knækstyrede bæltetraktorer kan nu fås med trinløs transmissionsteknologi / Øger brændstofeffektiviteten, da der kan arbejdes med lavt omdrejningstal / Øger arbejdseffektiviteten, fordi den ønskede arbejdshastighed nås hurtigere / Reducerer førerens arbejdsbelastning / Mere rolig og smidig funktion / Nye førere bliver hurtigt eksperter


Det firma, der stod bag verdens første knækstyrede bæltetraktor, lancerer nu markedets første knækstyrede bæltetraktorer med trinløs transmission (CVT). Det betyder, at traktormarkedets kraftigste traktorer nu får fordelene af en forbedret brændstofeffektivitet, en enkel betjening samt reduceret træthed hos føreren.

Nyt i 2017 er en serie på tre Case IH Quadtrac CVX-modeller, der vil supplere den eksisterende serie på fem modeller med de kendte powershift-standardmaskiner. Den nye CVXDrive-transmission tilbyder fordelene ved trinløs kørsel fra stilstand og op til 40 km/t. Føreren kan indstille en ønsket hastighed fremad eller motorhastighed, hvorpå software til automatisk produktivitetsstyring vil indstille motor- og transmissionsstyringen derefter,” forklarer Hans-Werner Eder, produktchef for Case IH Quadtrac.

“Med en topydelse på 613 hestekræfter tilbyder 540 CVX, der er topmodellen i Quadtrac CVX-serien, den højest tilgængelige effekt på en CVT-traktor,” fremhæver hr. Eder.

“De øvrige modeller i serien er Quadtrac 500 CVX og Quadtrac 470 CVX med en maksimal effekt på henholdsvis 558 hk og 525 hk.

“Case IH er et navn, der er synonymt med udstyr med høj effekt, og med en 17 år lang historie inden for udvikling af CVT til traktorer i mellemklassen. Denne teknologi breder vi nu ud til den øverste ende af traktormarkedet, således at ejere og førere på de største plantebrug kan drage fordel af samme brændstofeffektivitet og driftsmæssige fordele.”
Bevist effekt

Case IH Quadtrac CVX-traktorer drives af elektronisk styrede, sekscylindrede Cursor 13-motorer på 12,9 liter fra søstervirksomheden FPT Industrial, med en enkeltrinsturbolader på de to mindste traktorer og en totrinsturbolader på model 540. På denne traktor giver den lille turbolader hurtig reaktionstid ved lave omdrejninger, hvorimod den større turbolader giver maksimal forstærkning ved høje omdrejninger. Hver turbolader har sit eget kølesystem, der giver 30 % hurtigere reaktion under belastning.

Motorerne opfylder Stage IV-emissionslovgivningen takket være Case IH’s Hi-eSCR-system, der samtidig optimerer brændstofeffektiviteten. På den største model i Quadtrac CVX-serien, Quadtrac 540 CVX, er den nominelle effekt (i henhold til ECE R120 2) 543 hk, og effektstyringen, som anvendes under belastning, optimerer dette til 598 hk, begge dele målt ved 2100 omdr./min. Den maksimale effekt på 613 hk opnås ved 1900 omdr./min. og det maksimale moment på 2607 Nm ved 1400 omdr./min. Traktoren har en dieselkapacitet på 1230 liter og en DEF(AdBlue)-tank på 322 liter.

Branchens første CVT på en knækstyret bæltetraktor

Indtil nu har det ikke været muligt at få trinløse transmissioner på knækstyrede bæltetraktorer. CVXDrive-transmissionen i Quadtrac-modellerne 470, 500 og 540 CVX giver en lang række fordele. Blandt andet kan uerfarne førere lettere betjene den, den accelererer hurtigere i marken eller på vejen, førerens træthed reduceres, den fulde effekt kan anvendes ved lave kørehastigheder til særlige opgaver/redskaber, og det fulde hydraulikflow er til rådighed ved lave kørehastigheder til opgaver som såning/plantning. Resultatet er øget produktivitet med hurtigere cyklustider og maksimal brændstofeffektivitet.

CVX giver trinløs kørsel fra 0-40 km/t fremad og 0-18 km/t i bakgear. Det er muligt at gemme tre justerbare målhastigheder fra 0 - 40 km/t, der kan justeres med tommelhjulet og knapperne på Multicontrolleren. Transmissionen har en kick-down-funktion, der sikrer maksimal acceleration, og 40 km/t opnås med kun 1640 omdr./min. Transmissionen har fire mekaniske områder, hvilket giver maksimal effektivitet og førerkomfort, med automatiske områdeskift. Den 100 % mekaniske effektoverførsel sker første gang under 10 km/t, hvilket passer fint til tunge trækopgaver. Fire vådlamelkoblingspakker, monteret på de fire planetgearssæt, skifter område uden effektafbrydelse, og ensartede koblingshastigheder sikrer et jævnt skift uden slid på koblingen.

Den hydrostatiske pumpe og den hydrostatiske motor er en enkelt enhed uden højtryksrør mellem pumpe og motor. En variabel tumleskive på pumpen skaber forskellige hastigheder og gør det muligt at betjene den hydrostatiske motor i begge retninger. Et eksempel på dette er Active Hold Control-funktionen, hvor den hydrostatiske motor eliminerer indgangshastigheden fra motoren.

Active Hold Control betyder, at traktoren kan blive holdende, når den standses på en bakke, uden at føreren behøver at bruge bremsen eller håndbremsen. Parkeringsbremsen aktivers automatisk, hvis traktoren forbliver i denne tilstand i mere end 45 sekunder.

I stedet for gaspedalen på Quadtrac-traktorer med powershift-transmission er Quadtrac CVX-modellerne forsynet med en kørepedal. I automatisk tilstand fungerer gaspedalen som en reel kørepedal, der styrer traktorens grundhastighed. Den maksimale kørehastighed kan justeres med tommelhjulet og hastighedsområdeknapperne på Multicontrolleren på armlænet. I manuel tilstand fungerer gaspedalen som en traditionel gaspedal. Multicontrolleren rummer desuden et powershuttle-greb, der fungerer parallelt med vendegearsgrebet til venstre for ratstammen. Det gør det nemt for føreren at skifte retning, uden at han skal slippe rattet. Det dobbelte gashåndtag Eco Drive gør det muligt at indstille minimum- og maksimummotorhastigheder for at øge effektiviteten og reducere brændstofforbruget. Motorens belastningshastighedskontrol bestemmer hvor langt ned i omdrejninger motoren kan gå under belastning.

Traktoren kan standses midlertidigt - f.eks. ved vejkryds - kun med bremsepedalen, så traktoren vender tilbage til den tidligere hastighed, når pedalen slippes. Den fremadgående hastighed kan hurtigt reduceres ved at trække Multicontroller-grebet bagud. Ved hjælp af Multicontroller-armlænet er det muligt at indstille tre forskellige responsniveauer til acceleration, deceleration og powershuttle.

Elektroniske systemer beregnet til at øge produktiviteten

En central del af Quadtrac CVX-traktorernes systemer er den automatiske produktivitetsstyring (APM), hvis formål er at sikre den mest effektive betjening af maskinen, uanset om førerens mål er minimalt brændstofforbrug eller maksimal effekt. 

APM koordinerer motor og transmission med Multicontrolleren og kørepedalen, så motorens hastighed automatisk reduceres til det minimum, der er nødvendigt til den pågældende opgave. Det sparer brændstof. Traktoren kan desuden anvendes i manuel tilstand, uden APM, hvor transmissionen styres med Multicontrolleren og motorens hastighed med gaspedalen eller gashåndtaget.

Et hydraulisk system til de mest krævende redskaber

Pumpen med variabel fortrængning er af den tryk- og flowkompenserende type, der yder et olieflow på maks. 216 l/min. (428 l/min. som ekstraudstyr), så selv de højeste krav kan opfyldes. Systemet arbejder med et tryk på 210 bar og forsyner op til otte fjernventiler. Disse og det bageste ophæng med en kapacitet på 8949 kg styres elektronisk via Multicontroller-armlænet. 

En kabine, der letter førerens arbejde 

Den eksisterende Surveyor-kabine på Quadtrac CVX-traktorerne er velkendt, men på de nye maskiner med CVX Drive-transmissionen er der nogle nye funktioner. Føreren kan nu drage fordel af en let opgradering af Multicontroller-armlænet, med et dobbelt gashåndtag til indstilling af minimum-/maksimumhastigheder samt et lidt ændret Multicontroller-joystick til forenklet betjening af CVX-transmissionen. Oplysninger om dette kan ses i Case IH’s karakteristiske display i kabinens højre stolpe. Her vises motorens hastighed, transmissionens målhastighed fremad og baglæns, den aktuelt aktiverede målhastighed samt den faktiske kørehastighed. Endvidere findes her en indikator for parkeringsbremse/neutral/frem/bakgear, samt hvilken hastighed der vil blive valgt, hvis retningen vendes. På displayet vises endvidere standen i brændstof- og DEF-(AdBlue)-tanken.

Traktoren, der driver bælteteknologien fremad

“CVX kan give ejere af Quadtrac en lang række fordele med hensyn til motor, brændstof og arbejde,” mener Hans-Werner Eder. “De har reduceret motorhastighed til optimering af brændstofeffektiviteten og forbedret betjening for dem, der arbejder med PTO-drevet udstyr, fordi det er muligt at opnå uafbrudt spidseffekt via trinløs acceleration.

“Tilføjelsen af en trinløs transmission på Quadtrac for første gang betyder, at disse modeller har potentialet til at markere et helt nyt kapitel i kraftige traktorers bidrag til planteavl.”


Hent Zip-arkiv Hent PDF