Producten

De nieuwe ronde balenpersen van Case IH overtuigen met topprestaties en clevere details

28 jul 2016

Met de RB 545-serie staat bij Case IH voor het seizoen 2017 een nieuwe topklasse generatie van balenpersen met vaste perskamer in de startblokken: De modellen RB 545 en RB 545 Silage Pack worden aangevuld met het ingrijpend gewijzigde model RB 544 Silage Pack HD. De modellen RB 545 en RB 545 Silage Pack leveren perfecte ronde balen met een formaat van 122 x 125 cm en de RB 544 Silage Pack HD nog dichtere balen, afmetingen 122 x 135 cm.

RB 545 en RB 545 Silage Pack
Tot de vele vernieuwingen van de RB 545-serie behoort op de eerste plaats de nieuwe, 220 cm brede pick-up, die zijn waarde al heeft bewezen op onze balenpersen met variabele perskamer. De vijf tandbalken en de stalen tanden met een diameter van 5,5 mm pakken het gewas zuiver en zonder verliezen op. De standaard zwadneerhouder past zich daarbij optimaal aan het zwad aan, zorgt voor een gelijkmatige druk op het gewas en ondersteunt zo de gewasstroom over de pick-up. Afhankelijk van de wensen van de klant kan worden gekozen tussen vaste en meedraaiende tastwielen; beide varianten kunnen eenvoudig en zonder gereedschap worden ingesteld of, indien de verkeersregels ten aanzien van de werktuigbreedte dit opleggen, worden gemonteerd en gedemonteerd.

Sterke aandrijving, efficiënte oogst
De prestaties van de aandrijflijn werden nog verder verhoogd zodat de balenpers de allerhoogste belastingen aan kan. De nieuwe aandrijfkettingen voor rotor en perskamer spelen hierbij een belangrijke rol. Sterke veren zorgen er samen met twee hydraulische cilinders voor dat de pick-up het terreinprofiel goed volgt zonder de bodem te beschadigen. Voor wat betreft de hydraulische slangen zorgen nieuwe componenten en een verbeterde slangdoorvoer voor meer efficiëntie: Bij de RB 545-modellen kunnen nu nog meer functies comfortabel vanuit de cabine worden aangestuurd. Voor het ontkoppelen van de rotor is naast de drie (RB 545) of vier hydraulische leidingen (RB 545 Silage Pack) een extra eenwegklep vereist. Voor Maxime Rocaboy, Product Marketing Manager oogsttechniek bij Case IH, is dat één van de vele belangrijke details, die voor de klanten in het dagelijkse gebruik optimale prestaties garanderen, in combinatie met maximale gebruikersvriendelijkheid: „Door deze zogenaamde „Rotor Declutch“ staat, in het geval er zich een verstopping voordoet terwijl de perskamer bijna vol is, het complete aandrijfvermogen beschikbaar en kan de baal zonder problemen worden voltooid“, aldus Maxime Rocaboy.

Snijrotor met handmatige messelectie
Zowel bij de RB 545 als bij de RB 545 Silage Pack behoort een snijrotor met 20 messen tot de standaard uitrusting; deze maakt een theoretische snijlengte van 52 mm mogelijk. Dankzij de passieve, achter de rotor aangebrachte valbodem, die vanuit de cabine kan worden bediend en die parallel aan de rotor een 80 cm brede opening biedt, kunnen eventuele verstoppingen snel en eenvoudig worden verholpen. De handmatige instelbare messenbank laat u de keuze: afhankelijk van de werkomstandigheden kunnen twee groepen van tien, of alle 20 de messen tegelijk worden geactiveerd. Met de twee groepen van elk tien messen kan via een drukknop op de linkerkant van de pers in een oogwenk worden omgeschakeld naar een nieuwe scherpe messenset.

Nieuwe persrollen houden de balen „aan het draaien“
De nieuwe koudgevormde persrollen zijn nu voorzien van tien in plaats van vier uitstulpingen en zorgen zo voor meer grip en een meer doeltreffende draaiing van de balen bij het persen. Het resultaat is een gelijkmatigere en betere persprocedure. Tegelijkertijd werden de voorheen aanwezig vrije ruimtes tussen de afzonderlijke persrollen grotendeels gesloten, zodat fouten bij de foliewikkeling effectief worden vermeden. Bovendien zorgt een nieuw klapmes achter de snijrotor ervoor dat eventueel door de rotor meegetrokken wikkelfolie geen verstopping veroorzaakt.

Nieuw systeem voor nettenwikkeling
Op de ronde balenpers RB 545 wordt voor de nettenwikkeling van de balen een duckbill-systeem gebruikt. Het 1,3 meter brede net omhult de zijkanten van de balen en verhindert zo materiaalverlies. Dit nieuwe systeem werkt met een ca. 20 procent hogere snelheid: ook dit draagt bij aan de hogere productiviteit van de nieuwe serie. De nettenrollen kunnen gemakkelijk vanaf de zijkant worden aangebracht; naast de rol die in gebruik is, is hier ook plaats voor twee reserverollen. Ook bij het nieuwe nettenwikkelsysteem van de RB 545 Silage Pack wordt een 1,3 meter breed net gebruikt. De balen kunnen voor een doeltreffende bescherming van het gewas echter ook met 1,28 tot 1,4 meter breed plastic folie worden omwikkeld; net zoals bij nettenwikkeling worden de kanten bedekt om materiaalverlies te voorkomen en is er plaats voor twee reserverollen. Op de RB 545 Silage Pack zorgen twee separate, afgesloten opbergvakken, die plaats bieden aan een voorraad van nog eens tien folierollen, voor nog meer efficiëntie.

Elektronica en software van de laatste generatie
ISOBUS functionaliteit is standaard voor de nieuwe RB 545-serie en, gehoor gevend aan de wensen van klanten, kan de balenpers met en zonder AFS 700-monitor worden besteld. In combinatie met de als optie leverbare camera op de achterkant van de balenpers heeft de bestuurder op de monitor zo steeds het best mogelijke overzicht. Een veelvoud van nieuwe softwarekenmerken draagt nog verder bij aan de perfecte werking; hiertoe behoren de complete weergave in het display van de pers- en wikkelprocedure, een geheugen voor 25 jobs en vele verschillende instellings- en diagnosemogelijkheden. Ook hier een handig detail: Wanneer de balen op de RB 545 Silage Pack niet in folie worden gewikkeld, kan de wikkeltafel als steunvlak voor een voltooide baal worden gebruikt en kunnen er parallel altijd twee balen worden opgeslagen.

Focus op gebruikersvriendelijkheid
De gebruikersvriendelijkheid van de nieuwe RB 545-serie blijkt ook uit verdere details zoals de nieuwe steun, die zich nu aan de rechterkant van de dissel bevindt. Met een slag van 2,4 of 7,1 mm per krukomwenteling biedt deze twee uitgangs- en ingangssnelheden. Ook de ladder en het serviceplatform werden gewijzigd. Terwijl de ladder voor gemakkelijke en veilige toegang zoals voorheen op de dissel is gemonteerd, werd het platform nu verbonden met de dwarsligger van de pers. Dit maakt bij het werken op het veld een grotere stuurhoek mogelijk en zorgt zo voor extra flexibiliteit. Verdere vernieuwingen betreffen de optioneel leverbare balenkeerinrichting, die er, door de balen een kwartslag te draaien bij het afzetten, voor zorgt dat deze op golvend terrein niet weg kunnen rollen. Deze balenkeerinrichting, die voorheen de vorm van een glijblok had, beschikt nu over een wiel en kan voor transport over de weg zonder moeite worden ingeklapt. Voor een betere bescherming van de bodem werd bij de RB 545 Silage Pack de voorheen aangeboden bandenmaat van 380/55-170 vervangen door de grotere, de bodem meer sparende banden van 560/45x22,5 vervangen.

RB 544 Silage Pack HD: Dankzij wijzigingen nu nog hogere prestaties
Bij de met name voor loonwerkers ontworpen ronde balenpers RB 544 Silage Pack HD werden eveneens enige maatgevende details geoptimaliseerd. Het betreft bijvoorbeeld wijzigingen aan de pick-up, waarbij de nieuwe vormgeving van het achterliggende bereik gewasopstoppingen effectief tegengaat. Hetzelfde geldt voor de vergrote doorlaatopeningen van de tanden van de pick-up. Een belangrijke verhoging van de efficiëntie blijkt bij de gewijzigde RB 544 Silage Pack HD met name uit de versnelde balendoorvoer van de perskamer naar de wikkeltafel. Deze procedure duurt nu slechts 4 seconden – en maakt daarmee een in theorie een 1 tot 5 procent hogere prestatie van de pers mogelijk. Een nieuwe sensor op de doorvoertafel zorgt tot slot voor een verbeterde herkenning van omwikkelde balen waardoor mogelijke foliebeschadiging wordt vermeden.


Zip-bestand downloaden PDF downloaden