Merk

Case IH viert het 175e jubileum met de start van de eerste full-track CVT-tractor en de updates van haar modellen in het middensegment

06 sep 2017

De nieuwe CVXDrive-transmissie verbetert de productiviteit en efficiëntie van de Quadtrac-modellen / De optie ActiveDrive 8 met acht powershiftversnellingen is nu ook verkrijgbaar voor Maxxum Multicontroller-tractoren / De Puma-serie onderging verschillende vernieuwingen in de voorasvering, de sturing en de ISOBUS

De eerste knikkende rupstrekker met continu variabele transmissie wordt door Case IH geïntroduceerd op de Agritechnica 2017, naast de upgrades van de Puma en Maxxum tractoren, waarmee een reeks van belangrijke productintroducties in het 175e jaar van bestaan van het merk wordt gekenmerkt.

Opgericht in 1842, in de Amerikaanse stad Racine, Wisconsin, waar het wereldwijde hoofdkantoor van Case IH vandaag nog steeds is gevestigd. Het originele bedrijf van Jerome Case was gefocust op het ontwerp en de productie van dorsmachines, maar tegen 1886 was de JI Case Threshing Machine Company de grootste producent van stoommachines in de wereld geworden. In 1902, gingen vijf aparte bedrijven, die zich allemaal bezighielden met de productie van machines voor de graanoogst, een fusie aan om de Chicago International Harvester Company te vormen. Die in 1915 de eerste maaidorser produceerde, in 1923 de eerste Farmall-tractor en in 1977 het eerste ontwerp van de Axial-Flow-maaidorser. Case IH werd opgericht in 1985, toen JI Case, familie van de eerste JI Case, de landbouwdivisie van International Harvester aankocht. Elf jaar later introduceerde Case IH de Quadtrac, de eerste krachtige rupsbandtractor.

“Het introduceren van de eerste knikkende rupstrekker met continu variabele transmissie op de Agritechnica is het perfecte moment om het 175 jarige bestaan in de branche van landbouwmachines te onderstrepen,” aldus Peter Friis, marketingdirecteur van Case IH voor de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

“Het is ook een gelegenheid om na te denken over onze leidende principes van innovatieve engineering, efficiënt vermogen en agronomisch design, die samen een filosofie vormen die we ook in de toekomst zullen blijven volgen. Door de enorme transformatie die de landbouw de afgelopen 175 jaar heeft ondergaan, is het geweldig spannend om vooruit te kijken naar alles wat er gedurende de volgende 175 jaar zal kunnen worden bereikt.”

De eerste CVT ooit op een knikkende rupstrekker

Er werd tot op heden nog nooit een continu variabele transmissie in een knikkende rupstrekker gebouwd. De CVX-transmissie van de Quadtrac-modellen 470, 500 en 540 CVX biedt een groot aantal voordelen, waaronder bedieningsgemak, met name voor onervaren bestuurders, snellere acceleratie tot veld- of wegsnelheid, minder vermoeidheid van de bestuurder, volle beschikbaarheid van het vermogen bij lage rijsnelheden voor speciale toepassingen/werktuigen en beschikbaarheid van volledig hydraulisch debiet bij lage rijsnelheden, voor toepassingen als zaaien/planten. Het resultaat is een hogere productiviteit, met snellere cyclustijden en maximale brandstofefficiëntie.

De CVX gaat traploos van 0-43 km/u, en van 0-17 km/u in achteruitversnelling, en biedt de mogelijkheid tot opslag van drie instelbare doelsnelheden van 0 km/u tot 43 km/u, regelbaar via het duimwiel en de knoppen op de Multicontroller. De transmissie bevat een kick-downfunctie die garant staat voor maximale acceleratie, en de snelheid van 40 km/u wordt bereikt bij een toerental van slechts 1440 tpm. De transmissie heeft vier mechanische groepen, voor maximale efficiëntie en bestuurderscomfort, met geautomatiseerde schakeling tussen groepen. De eerste keer dat er een 100% mechanische vermogensoverdracht plaatsvindt is onder de 10 km/u, afgestemd op de vereisten van zware trektoepassingen. Vier natte meervoudige plaatkoppelingpakketten, gemonteerd op de vier planeetwieloverbrengingen, zorgen voor schakeling tussen de groepen zonder vermogensonderbreking, waarbij de gelijke koppelingsnelheden garant staan voor soepel schakelen zonder slijtage van de koppeling.

Active Hold Control betekent dat de tractor, wanneer hij tot stilstand wordt gebracht op een heuvel, stil blijft staan zonder dat de bestuurder de voetremmen of de handrem hoeft te gebruiken. Als de tractor langer dan 45 seconden in deze toestand blijft, wordt automatisch de parkeerrem geactiveerd.

In plaats van een gaspedaal zijn de Quadtrac CVX-modellen uitgerust met een voetpedaal, die in de automatische modus, als een rijpedaal werkt waarmee de rijsnelheid van de tractor wordt geregeld. De maximale rijsnelheid kan worden ingesteld met het duimwiel en de knoppen voor het snelheidsbereik op de op de armleuning gemonteerde Multicontroller. In de handbediende modus werkt het voetpedaal als een gewoon gaspedaal. De Multicontroller bevat ook een powershuttle-schakelaar, die parallel met de shuttlehendel op de linkerkant van de stuurkolom werkt. Het dubbele handgas Eco Drive biedt de mogelijkheid om het minimale en maximale motortoerental in te stellen, om de efficiëntie te maximaliseren en het brandstofverbruik tot het minimum te beperken, en wordt ook gebruikt om de 'droop'-functie van de motor in te stellen; deze functie bepaalt tot welk motortoerental er onder belasting mag worden gezakt.

De tractor kan tijdelijk worden gestopt – bijvoorbeeld op kruisingen – door alleen het rempedaal te gebruiken, waarbij de tractor na het loslaten van het rempedaal terugkeert naar de eerdere snelheid. Een snelle vermindering van de vooruitsnelheid verkrijgt u door de bediening op de Multicontroller naar achteren te trekken. Op de Multicontroller-armleuning kunnen verschillende reactieniveaus voor acceleratie, deceleratie en powershuttle-modulatie worden ingesteld.

Binnen de besturingssystemen voor de Quadtrac CVX-tractoren speelt het automatische productiviteitsmanagement (Automatic Productivity Management - APM) een cruciale rol. Het doel van dit systeem is de efficiëntie van de machine te verzekeren, of het doel van de bestuurder of eigenaar nu is om het brandstofverbruik te minimaliseren of om het maximale uitgangsvermogen te verkrijgen. 

Het APM coördineert de motor en de transmissie met de Multicontroller en het rijpedaal en verlaagt automatisch het motortoerental tot het minimum dat vereist is voor de werkbelasting van de tractor, om brandstofverspilling tot een minimum te beperken. De tractor kan ook in de handbediende modus worden gebruikt, zonder APM, hierbij wordt de transmissie geregeld via de Multicontroller en het motortoerental via het gaspedaal of het handgas.

De pomp met variabele opbrengst, die het hydraulische systeem van de Quadtrac CVX voedt, is van het type met druk- en stroomcompensatie en levert een oliedebiet van maximaal 216 liter/min (428 liter/min als optie) bij 210 bar en voedt ook maximaal acht regelventielen. Deze regelventielen worden, evenals de achterste hefinrichting met hefvermogen van 8949 kg elektronisch bestuurd via de Multicontroller-armleuning. 

Nieuwe powershift met acht versnellingen voor Case IH Maxxum tractoren

De lancering van de ActiveDrive 8-transmissie betekent dat Case IH Maxxum-tractoren nu kunnen worden geleverd met een nieuwe semi-powershift transmissie met acht powershift-versnellingen in elk van de drie groepen. Deze optie vormt een toevoeging op het bestaande aanbod van transmissie-opties voor Maxxum-tractoren, te weten een semi-powershift met vier versnellingen en een continu variabele transmissie, nu omgedoopt tot respectievelijk ActiveDrive 4 en CVXDrive.

De ActiveDrive 8, leverbaar op Maxxum Multicontroller-modellen, levert in totaal 24 versnellingen vooruit en achteruit. De transmissie bevat een aantal kenmerken die erop gericht zijn de tractor efficiënter te maken en de bestuurder te ontlasten.

Groep een dekt snelheden tot 10,2 km/u en is specifiek bedoeld voor zware trekwerkzaamheden. Voor speciale toepassingen, die zeer lage snelheden vereisen, zoals werkzaamheden met groentegewassen, kan de ActiveDrive 8 ook geleverd worden met extra kruipversnellingen. Groep twee, de belangrijkste groep om te werken, dekt bijna 90% van alle vereisten voor veld-, grasland- en ladertoepassingen. In deze groep kan de tractor zonder enige koppelonderbreking onder volle belasting werken, op snelheden van 1,6-18,1 km/u. Voor ritten over de weg kan de transmissie in groep drie worden gestart, en een functie voor het overslaan van versnellingen maakt het mogelijk om snel door de powershift-versnellingen te schakelen. Dankzij een automatische schakelfunctie kan de tractor worden ingesteld om automatisch hoger te schakelen binnen een groep van acht versnellingen op het land, en binnen alle 16 de versnellingen in de twee hoogste groepen voor ritten op de weg. Er kan een kick-downpedaalfunctie worden gebruikt om de automatische werking van de transmissie te onderbreken en de transmissie in een lagere versnelling te forceren.

Voor de bediening van de transmissie is het koppelingspedaal niet nodig, wat betekent dat deze transmissie geschikt is voor werktaken die veel vermogen vereisen en waar het momentum belangrijk is, bijvoorbeeld cultivatie of maaien met dubbele of driedubbele maaiers. Een echte power shuttle staat ervoor garant dat er geen verlies van aandrijving of tractie is gedurende richtingsveranderingen op hellingen, terwijl een 'rem-tot-koppeling'-functie het stoppen vergemakkelijkt en de veiligheid op kruisingen of bij het stapelen van balen met een lader verhoogt. Zowel het schakelen als het shuttlen kunnen worden gemoduleerd voor een snellere of tragere reactie, afhankelijk van het werk dat moet worden uitgevoerd. Een bediening van de volledige transmissie is mogelijk via een met de duim bedienbare powershift en powershuttleregeling op de Multicontroller-joystick.

Ter gelegenheid van de lancering van de ActiveDrive 8, is de beproefde semi-powershift met vier versnellingen, die op de standaard Maxxum-modellen zit, omgedoopt tot ActiveDrive 4. Met 16 vooruit- en 16 achteruitversnellingen biedt de transmissie een toprijsnelheid van 40 km/u. CVXDrive is de nieuwe naam voor de transmissie van de Maxxum-serie en kan worden geleverd op modellen van 116-145 pk. Deze transmissie rijdt traploos tot aan 50 km/u en kan worden geprogrammeerd om op een vast ingestelde vooruitsnelheid of motortoerental te werken, voor maximale efficiëntie.

Ter gelegenheid van de herziening van de Maxxum-serie wordt ook een nieuw topmodel gelanceerd, de 175 pk (max.) zes-cilinder Maxxum 150 CVX. Met deze tractor biedt Case IH de lichtste, kleinste tractor op de markt die over een zes-cilinder motor met een dergelijk uitgangsvermogen beschikt. De Maxxum 150 CVX-uitvoeringen maken zowel deel uit van de standaard- als Multicontroller-uitvoeringen en de MC- en CVX-modellen zijn vanaf het derde kwartaal van 2018 allemaal beschikbaar. Maxxum-tractoren worden aangedreven door de 4,5-liter vier-cilinder en 6,7-liter zes-cilinder motoren met turbocompressor en intercooler van FPT Industrial. Deze motoren voldoen aan de emissievoorschriften van Stage IV dankzij het Hi-eSCR selectieve katalytische reductiesysteem.

De Puma-serie heeft profijt van de upgrades van de stuurinrichting en de ISOBUS

Door de koppeling van het bestuurderscomfort aan de productiviteit, de belangrijke verbeteringen van de voorasvering en de dubbele accumulator wordt er een beter rijcomfort gecreëerd voor de bestuurders van de Puma 185 Multicontroller- en Puma 240 CVX-tractoren, met name bij veranderingen in de belasting op de assen. Tractoren moeten hun werkzaamheden steeds vaker op hogere snelheden uitvoeren, om nauwe tijdvensters optimaal te benutten, deze vernieuwde vering is ontworpen om de reactiesnelheid van het veersysteem te verbeteren en het dempingsniveau om het rijcomfort tijdens het werk en tijdens het rijden op de weg te verbeteren. Ook het bruto voertuiggewicht is verhoogd, van 13.000 kg tot 13.650 kg voor de Puma Multicontroller-modellen en tot 14.000 kg op Puma CVX-tractoren, waardoor de capaciteit van de machine op de weg wordt verbeterd.

De modellen Puma 185 Multicontroller tot Puma 240 CVX kunnen nu ook worden uitgerust met adaptieve regeling van de stuurinrichting (Adaptive Steering Control - ASC). Dit variabele stuursysteem maakt het mogelijk om de verhouding tussen het aantal omwentelingen van het stuurwiel en de stuurhoek van de voorwielen aan te passen op grond van de vereisten van de bestuurder. Op deze manier kan het aantal omwentelingen van het stuurwiel, dat nodig is om de tractor van aanslag tot aanslag te sturen, worden aangepast aan de werkzaamheden die moeten worden uitgevoerd. Via de AFS-terminal van de tractor kan de bestuurder de gewenste stuurverhouding kiezen uit drie vooringestelde opties of een persoonlijke instelling.

Ook nieuw, voor alle Puma-modellen, is de functie voor reactieve sturing, Reactive Steering. Deze functie laat het stuursysteem van de Puma scherper reageren en verbetert de zelfcentrering, het resultaat van verbeteringen van de vooras en nieuwe stuursensoren.

Een andere nieuwe functie voor de Puma Multicontroller- en Puma CVX-tractoren is de ISOBUS klasse III, die een twee-wegs gegevensoverdracht mogelijk maakt tussen de tractor en ieder willekeurig compatibel werktuig. Hierdoor kunnen niet alleen de functies van het werktuig worden geregeld via het scherm van de AFS 700-terminal, maar kan het werktuig ook informatie terugkoppelen, informatie die vervolgens de tractorinstellingen, zoals de vooruitsnelheid, kan beïnvloeden, voor optimale prestaties bij werkzaamheden als bijvoorbeeld balenpersen. Het klasse III-systeem biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de tractor door het werktuig langs een zwad te laten sturen, om een gelijkmatige invoer en perfect gevormde baal te garanderen.

Via het scherm van de AFS 700-terminal kunnen alle knoppen op de Multicontroller – met uitzondering van de knoppen waarmee de transmissie wordt bediend – plus de 'peddel'-schakelaars van de regelventielen en de joystick nu snel en gemakkelijk worden geconfigureerd, om ISOBUS-werktuigen volgens uw eigen wensen te bedienen. Dit is gedaan om de bestuurders de mogelijkheid te geven om een set bedieningsinstructies te creëren die aan hun specifieke vereisten en omstandigheden zijn aangepast.

Alle modellen zijn nu uitgerust met nieuwe regelventielen met kleurcodering. Hierdoor verloopt het aankoppelen van werktuigen sneller, omdat de bestuurder sneller ziet welk ventiel op de achterzijde van de tractor overeenkomt met welke schakelaar (modellen met elektrohydraulische regelventielen) of hendel (modellen met mechanische regelventielen) in de cabine.


Zip-bestand downloaden PDF downloaden