Producten

Case IH voegt innovatieve bodemsensor toe aan productassortiment voor de besturing van werktuigen voor grondbewerking en zaaien

19 feb 2018

Laag brandstofverbruik dankzij variabele dieptegeleiding / sensorondersteunde afstelling van de werkdiepte / hogere bedrijfsefficiëntie dankzij uniformere werksnelheid / minder druk op de bestuurder / bodemsensor volledig compatibel met ISOBUS / ISOBUS Task Controller voor werktuigen voor grondbewerking

 

Een natuurvriendelijke grondbewerking van landbouwgrond staat centraal in de moderne landbouwproductie en is al heel lang een van de sterkste punten van Case IH. Door een modern sensorsysteem te combineren met de voordelen van Case IH-tractoren kunnen boeren hun materiaalverbruik verlagen en tegelijkertijd hun bedrijfsefficiëntie verhogen.
Tijdens de Agritechnica 2015 is de Topsoil Mapper gepresenteerd als de eerste bodemsensor voor de besturing van machines voor grondbewerking, die is onderscheiden met de zilveren Innovation Award van DLG. Met deze technologie kunnen hydraulische werktuigen voor grondbewerking automatisch via ISOBUS worden bestuurd voor een optimale bodembescherming.
Case IH werkt actief samen met de Oostenrijkse technologieleverancier Geoprospectors GmbH voor de ontwikkeling van een duurzame samenwerking ten behoeve van de bodemsensortechnologie.
Zodoende werkt Case IH mee aan de Topsoil Mapper van Geoprospectors GmbH en neemt ze tegelijkertijd de distributie van de producten van Geoprospectors in Oostenrijk, België, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Moldavië, Nederland, Polen, Roemenië, Zwitserland en de Oekraïne geheel voor haar rekening.

 

Sensorondersteunde dieptegeleiding

De heterogeniteit van landbouwgrond vraagt om verschillende werkdieptes tijdens de grondbewerking om de verschillende bodemtypes, samendrukking en vochtgehaltes per deelperceel te ondervangen. Deze parameters kunnen uiteindelijk alleen gemeten worden met de nodige nauwkeurigheid en betrouwbaarheid in real-time, aangezien ze per seizoen enorm verschillen.

Na vele jaren van ontwikkeling heeft Geoprospectors GmbH een sensorsysteem ontwikkeld dat in staat is de relevante bodemparameters in real-time te detecteren en deze gegevens naar de computer van de machine voor grondbewerking te sturen en op die manier de dieptegeleiding te regelen. Hiervoor is een sensor in de voorkant van de tractor gemonteerd. De verzamelde meetwaarden worden direct door de computer omgezet in besturingscommando’s voor grondbewerking en vervolgens via ISOBUS naar de taakcomputer van de machine gestuurd.

“De Topsoil Mapper is de eerste bodemsensor die direct in landbouwwerktuigen kan worden geïntegreerd en die bovendien in staat is de machines voor grondbewerking in real-time te besturen. Op die manier kan de grondbewerking worden afgestemd op de actuele bodem- en weersomstandigheden”, aldus Michael Pregesbauer, CEO van Geoprospectors GmbH.

 

Eerste volledige ISOBUS-oplossing in grondbewerking

Case IH-dealers bieden met de Topsoil Mapper ‘s werelds eerste, volledig geïntegreerde ISOBUS-oplossing op het gebied van bodembewerking. Naast de sensor is een volledig pakket leverbaar dat is voorzien van een ISOBUS-taakcomputer met werktuigbediening en dat achteraf kan worden gemonteerd voor alle hydraulische werktuigen voor grondbewerking.
De Topsoil Mapper kan ofwel als sensoronderdelen worden besteld of als een speciale oplossing voor voorgewichten. Deze laatste optie is vooral interessant als de hefinrichting aan de voorkant een contragewicht vereist voor grondbewerking.
“Om een maximale aanvaarding van de klant te behalen, is het cruciaal dat het nieuwe systeem in de bestaande werkprocessen van de bestuurder kan worden geïntegreerd. Daarom vertrouwt Case IH op de ISOBUS-compatibiliteit van de Topsoil Mapper, voor een optimale integratie in de bestaande activiteiten van haar klanten”, aldus Maximilian Birle, Precision Farming Manager voor Duitsland.

 

Gericht op efficiëntie en bestuurderscomfort

Zodra de sensor op de voorste ISOBUS-connector is aangesloten en de taakcomputer voor grondbewerking op de achterste ISOBUS-connector is aangesloten, kunnen de werkzaamheden beginnen. Er is geen ingewikkelde kalibratie nodig; de bestuurder selecteert een van de beschikbare besturingsprogramma’s en begint direct met werken. Standaardprogramma’s zijn leverbaar voor vlakke of diepe grondbewerking, maar ook voor werkzaamheden in de ondergrond. Tevens kunnen voor speciale gevallen parameters worden ingesteld voor gebruikersspecifieke regelingen.
De Topsoil Mapper en de werktuigcomputer worden uitsluitend via de ISOBUS-terminal van de tractor bestuurd. Dieptewaarden worden geregistreerd door de Task Controller van de terminal. De GPS-positionering wordt gebruikt om de sensorlezingen in kaart te brengen.

 

Maximale documentatie

Tot op heden werden bodemkaarten in een aparte stap gecreëerd. Met de Topsoil Mapper kan herziene bodeminformatie tijdens de werkzaamheden worden geregistreerd en vervolgens worden gebruikt voor verdere werktoepassingen. De Topsoil Mapper kan voor alle gewas-, weer- en bodemomstandigheden worden gebruikt. De gegevens worden uitgewisseld via gestandaardiseerde formaten voor gegevensuitwisseling, zoals ISOXML of Shape Files, om in de gebruikelijke landbouwbeheersystemen te worden geïntegreerd.

 

Een vakkundige samenwerking voor exclusieve distributie en service

Iedere introductie van een nieuwe technologie vraagt om het beste advies en ondersteuning. Daarom neemt Case IH, als exclusieve verkooppartner in Oostenrijk, België, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Moldavië, Nederland, Polen, Roemenië, Zwitserland en de Oekraïne de marktintroductie, verkoop en service van de Topsoil Mapper voor haar rekening. Met een dealernetwerk gespecialiseerd in producten voor precisielandbouw in deze landen, zorgt Case IH ervoor dat al haar klanten de beste ondersteuning krijgen, zodat zij ook snel de vruchten kunnen plukken van deze technologie.

 

Een grote stap in de richting van meer efficiëntie

Met de Topsoil Mapper en de achteraf monteerbare kit voor werktuigen biedt Case IH haar klanten een aantrekkelijke oplossing met verschillende voordelen. Tot deze voordelen behoren een lager brandstofverbruik voor kostenbesparingen, maar ook een natuurvriendelijke bodembewerking. “De variabele dieptegeleiding markeert het begin van een nieuw hoofdstuk in de toekomst van de grondbewerking per deelperceel”, aldus Maximilian Birle.


Zip-bestand downloaden PDF downloaden