Brand

Case IH Premiärvisar ett konceptfordon vid Farrm Progress Show

30 Aug 2016

Den självständiga traktorn ger en blick in i precisionsjordbrukets framtid  

Case IH avtäckte ett självständigt konceptfordon idag på Farm Progress Show i Boone, Iowa, USA. Konceptfordonet är en Case IH-radbordstraktor utan hytt som agerar självständigt tillsammans med en hel serie av fältredskap.

"I många delar av världen är det en konstant utmaning att finna kompetenta yrkesarbetare under högsäsongen," sade Case IHs varumärkeschef Andreas Klauser. "Medan vi redan idag erbjuder automatisk styrning och teletjänster på vår utrustning för fjärrhantering av jordbruksmaskiner och anställda, så visar denna självständiga koncepttraktor hur våra kunder och deras anställda direkt skulle kunna fjärrövervaka och -styra maskinerna. Denna teknik ger kunden större driftseffektivitet för ingrepp som jordbearbetning, sådd, besprutning och skörd."

Klauser förklarade att konceptet skapades för att bekräfta att tekniken fungerar och för att samla in kundernas feedback angående eventuellt intresse och behov av framtida självständiga produkter i deras jordbruk.

"Det är mycket spännande för oss att utforska de möjligheter som denna teknik kan ge våra kunder. Vi ser fram emot att få deras åsikter om detta koncept och hur det skulle kunna hjälpa dem nå högre produktionseffektivitet," sade Klauser.

Case IH och CNH International's Innovation Group baserade sitt koncept för självständiga traktorer utan hytt på en befintlig Case IH Magnum-traktor, men med nyskapad styling. Fordonet är byggt för ett fullständigt interaktivt användargränssnitt som gör det möjligt att fjärrövervaka förprogrammerade ingrepp. Systemet ombord räknar automatiskt in redskapsbredder, och lägger en kurs för de mest effektiva banorna beroende på terräng, hinder och andra maskiner i arbete på samma fält. Fjärroperatören kan övervaka och justera bangången via en stationär dator eller en bärbar datorplatta.

Med hjälp av radar, lidar (ljuspulser, ljusdetektion och avståndsberäkning) och videokameror ombord kan fordonet känna av föremål som är stillastående eller i rörelse. Fordonet stannar av sig självt och notifierar operatören med ljud- och optisk varning och inväntar tilldelning av ett nytt spår. Fordonet stannar även omedelbart om GPS-signalen eller positionsdata försvinner eller om den manuella stoppknappen trycks in. Maskinuppdragen kan även ändras i realtid via fjärrgränssnittet eller via automatiska vädervarningar.

AFS marknadschef för globala produkter, Rob Zemenchik, förklarade att självständig traktordrift sammanlänkar det allra senaste inom styrning, teletjänster, datadelning och jordbrukshantering för att erbjuda driftsledare inom jordbruket mer kontroll, övervakningskapacitet och kostnadsbesparingar.

"En person kan övervaka aktiviteterna för flera maskiner samtidigt via ett mobilt surfplattegränssnitt, medan personen kan utföra andra sysslor eller till och med kör ett annat fordon", sade Zemenchik. "Flera självständiga traktorer kan arbeta i en flotta eller samtidigt i flera under-flottor som tilldelas förprogrammerade kartor och uppladdade kartor. Så du kan ha en traktor som drar en mejselplog tätt följd av en annan maskin som planterar. Möjligheterna för effektivisering är betydande."

Även om det självständiga fordonet just nu endast är en koncepttraktor sade Zemenchik att tekniken skulle fungera precis lika bra på en traktor med standardhytt där väder- och satellitdata kan användas i realtid för optimal spridning av givor som kväve, växtskyddssmedel eller fungicider.

"Dessa förbättringar blir riktigt intressanta för våra kunder när väderleken spelar in," sade Zenenchik. "För om det börjar regna på ett fält kommer traktorn att automatiskt att avsluta sin aktivitet och ge sig över till ett annat fält som är torrt nog för bearbetning, förutsatt att det är möjligt för den att ta sig dit via privata vägar."

Innan konceptfordonet avtäcktes, presenterade företaget en videodemonstration av traktorn medan den bearbetade marken och planterade gröda på ett fält i sydöstra USA tidigare i somras.

Bildtext: Trots att det självständiga konceptfordonet utvecklats i form av en hyttlös traktor, förklarade Case IH, att skördetröskor eller annan utrustning skulle kunna fungera med samma teknik.

CNH Industrial samarbetade med sin stående teknikleverantör Autonomous Solutions Incorporated, ASI, ett företag från Utah, USA som är industriledare inom utveckling av koncept för denna självständiga teknik.
För att se videon som visar koncepttraktorns kapacitet, gå till Case IHs YouTube-kanal Case IH Sverige. För mer information om Case IH:s utrustning, kontakta din lokala Case IH-återförsäljare.


Ladda ned Zip-arkiv Dowload PDF