Brand

Case IH firar 175 år med tillverkning av lantbruksmaskiner

24 Jul 2017

2017 markerar ett och trekvarts sekel sedan skapandet av det som blivit Case IH:s verksamhet och innovationer som omfattar den första framgångsrika ångtraktorn, den första enkelrotortröskan och den första fyrhjulsdrivna midjestyrda traktorn med många hästkrafter

Under 2017 firar Case IH 175-årsjubileum sedan företaget inledde sin verksamhet inom som tillverkare av lantbruksmaskiner. Tillfället firas med en begränsad jubileumsutgåva av Puma 175-traktorn som följs av ett antal produktuppdatering under ett pressevent i Slovakien under sommaren.

1842, i staden Racine, Wisconsin, USA, grundade Jerome Increase Case det företag för tillverkning av lantbruksmaskiner, som bär hans namn, och här ligger fortfarande Case IH:s globala huvudkontor. Efter ett omfattande arbete med lantbruksmaskiner grundade han Racine Threshing Machine Works på stränderna till Root River, med avsikten att tillverka maskiner för att snabba upp rensningen av den tröskade spannmålen

Företagets ursprung är nära förknippat med den amerikanska ekonomin på den tiden när amerikanska pionjärer drog västerut och nya farmer växte upp för att förse de växande tätorterna i östra USA med livsmedel. När en efterfrågan på mekaniserade sätt att förbättra andra aspekter inom lantbruket växte, introducerade Case branschens första framgångsrika ångtraktor 1869. Den första konstruktionen drogs fortfarande av häst och användes för att driva andra maskiner, men under 1876 byggde företaget sin första självgående ångtraktormotor. När ångmotorer började ersätta hästar för att ge tröskkraft hade JI Case threshing Machine Company vuxit för att 1886 bli världens största tillverkare av ångmaskiner.

Sexton år senare, 1902, hade fem företag som alla var engagerade i produktionen av maskiner för spannmålsskörd utvecklats och som bildade International Harvester Company. Den nya enheten var baserad i Chicago och JP Morgan förmedlade personligen affären, han var den amerikanska bankiren som då dominerade företagsfinansiering och industriell konsolidering. 1915 tillverkade IH sin första skördetröska och åtta år senare introducerades Farmall, världens första traktor för radodling. Farmall stod för större produktivitet, tillförlitlighet och säkerhet och var en del av ett revolutionärt enhetligt system med traktorer och redskap för de viktigaste arbetsgifterna på gården. Bolaget sålde över fem miljoner Farmall-traktorer.

1977 lanserade IH en skördetröska med ny konstruktion som skulle revolutionera en högproduktionskörd, vilket medförde en noggrannare och varsammare tröskning än vad som tidigare varit möjligt. Genom att ta bort cylinder, slagsko och skakare och ersätta dem med en enda längsgående rotor och slagsko som hanterade både urtröskning och rensning, var Axial-Flow revolutionerande tack vare sin enkelhet och anpassningsförmåga till spannmålet och garanterade betydande framsteg i kärnkvalitet och mindre spill.

Case IH grundades 1985, kort efter att J. I. Case förvärvade lantbruksdivisionen i International Harvester och förenade arven från Case och från IH i ett enda varumärke. Den första produkten som utvecklades av det sammanslagna teamet av konstruktörer och ingenjörer var Magnum-traktorn, en fläckfri design som introducerades 1987 med från 155 till 246 hk. Det blev den första traktorn som vann Industrial Design Excellence Award. I dag, efter att över 150 000 Magnum har sålts, behåller den sina kärnegenskaper, men har blivit helt omformad, med modeller på upp till 419 hk, och med ett unikt alternativ med Rowtrac med bandställ bak. 

1996 lanserade Case IH den revolutionerande Quadtrac, branschens första midjestyrda bandtraktor med höga hästkrafter, med oscillerande band i varje hörn för konstant maximal markkontakt och med pivotstyrning för smidig, sladdfri svängning. Medan den första modellen skapade 360 hk, är dagens totalt reviderade sortiment utrustat med Quadtrac 620 som skapar högst 692 hk och gör den till den mest kraftfulla traktorn i världen.

Under samma period lanserade Case IH även sitt första Advanced Farming System som gör att lantbrukare kan dra fördel från utvecklingar som autostyrning och skördekartering. Med en repeterbarhet på så lite som 2,5 cm har AFS hjälpt till att öka givornas effektivitet genom att minska spill och överlappningar. 

2000 introducerades CVX steglösa transmission på Case IH-traktorer av mellanklass, en teknologi som till slut blev tillgänglig på modeller som sträcker sig från Maxxum-serien till toppsortimentet Quadtrac. Steglösa transmissioner har sedan dess blivit allmänt erkända för fördelarna som sträcker sig från steglös körning till förmågan att arbeta på inställda motor- eller körhastigheter.

Idag. Case IH fortsätter att fokusera på innovativa utvecklingar för att göra lantbruket mer produktivt. Efficient Power-tekniker hjälper till att uppfylla de senaste utsläppskraven steg IV utan behovet av komplex avgasrecirkulation eller partikelfilter. Traktorer som Magnum 380 CVX och Optum 300 CVX har vunnit många europeiska priser som erkänner de fördelar som deras design ger till lantbruket. Och Case IH fortsätter att fokusera på framtiden, vilket framgår av utvecklingen som Autonome Concept Vehicle, som presenterades vid 2016 Farm Progress Show i USA och som utformats för att hjälpa till att ta itu med bristen på arbetskraft och producera mat så effektivt som möjligt.

“Case IH 175-årsjubileum är ett bevis på många år av kvalitet, uthållighet och framsteg”, säger Peter Friis, som nyligen utsetts till Case IH marknadschef för Europa, Mellanöstern och Afrika (EMEA).

”Det gör att vi också kan begrunda våra vägledande principer för innovativ ingenjörskonst, effektiv kraft och lantbruksdesign, en filosofi som fortsätter att leda oss in i framtiden.

“När jag tänker på den enorma omvandling som skett inom jordbruket under de senaste 175 åren är det verkligen spännande att föreställa sig vad som kan uppnås under de kommande 175 åren.”


Ladda ned Zip-arkiv Dowload PDF