Produkt

Den första Axial-Flow-skördetröskan i Europa kommer tillbaka till SIMA fyra decennier efter premiären

26 Feb 2019

Fyrtio år sedan International Harvester Axial-Flow-skördetröskorna lanserades i Europa på SIMA 1979/Original 1460-modellen väntar på att visas på årets mässa/Den nya 50-serien Axial-Flow-modeller med Harvest Command visas för första gången på SIMA/

​Den allra första Axial-Flow-tröskan i Europa kommer tillbaka till mässan där den lanserades för 40 år sedan. Den renoverade International Harvester 1460-modellen visas vid huvudingången till hall 5 på SIMA 2019. Besökarna hittar Case IH-montern i samma hall.

International Harvester lanserade 1400-serien Axial-Flow-skördetröskor i Nordamerika 1977, efter mer än två decenniers utveckling med att optimera konceptet genom att byta ut den konventionella cylindern/slagskon och halmskakarna med en enda axiell rotor och slagsko i sektioner för både urtröskning och separering. Det följde två år av provning och finjustering för att mäta och optimera maskinernas prestanda efter europeiska förhållanden med högre vattenhalt och mer halm innan den europeiska marknadsdebuten skedde med två modeller, 1440 och 1460, på SIMA 1979. Dessa följdes senare av den större 1480- och den mindre 1420-modellen.

Skördetröskan som ska visas på SIMA är originalmaskinen som visades på SIMA 1979, den officiella europeiska lanseringen för Axial-Flow-serien. Domarna för mässans tekniska pris uppmärksammade fördelarna för effektivitet, enkelhet, tillförlitlighet och spannmålskvalitet hos Axial-Flow-konstruktionen och gav den en guldmedalj för tekniska framsteg. Dekalen som fästes på maskinen för att visa utmärkelsen kan fortfarande ses på skördetröskan idag.

Majs- och spannmålsodlaren M Stereiss, den Ardenne-baserade kunden som köpte maskinen, gjorde det efter en demonstration under 1978 års skörd. Hans maskin var inte bara den första att visas offentligt på en större europeisk mässa, utan också den första Axial-Flow-tröskan som såldes i Europa. Han är inte längre aktiv inom jordbruket, men vid sin pensionering köptes 1460-tröskan 2013 av en Axial-Flow-entusiast, Hanss Françis, som har investerat mycket tid och pengar i att återställa skördetröskan. När denna process väl är klar, kommer den att återgå till skördearbetet 2019. Föraren som körde 1460 Axial-Flow för sin första ägare tillbringar fortfarande sina somrar med att köra skördetröska – en Case IH Axial-Flow 2388.

”Skicket på den här skördetröskan och det faktum att konstruktionen i stort sett är den samma efter nio generationer av uppgraderingar understryker hur effektivt Axial-Flow-konceptet är”, säger Louis Verhaege, skördespecialist på Case IH.  

”Under de senaste fyra decennierna har Axial-Flow-modellens lättmanövrerbarhet, tillförlitlighet och låga tids- och kostnadsbehov för underhåll visat sig överlägsen konventionella eller mer komplexa rotorkonstruktioner. Under dessa nio generationer har Case IH förbättrat kvaliteten genom att introducera innovationer, inklusive den kapacitetsförbättrande AFX-rotorn, CVT-drivningar för både inmatning och rotor, AFS-kartläggning av avkastning och precisionsodlingstekniken, Cross-Flow-rengöringssystemet och Xtra-Chopping-paketet.

”Ägarna av de senaste Axial-Flow-skördetröskorna i 50-serien får även fördelen av stora framsteg för effekt, skärbredd, renskapacitet och komfort. Och med den senaste utvecklingen inom AFS Harvest Command™ får de även automationsmöjligheter som gör det möjligt att maximera genomströmningen, minimera spillet och skydda spannmålskvaliteten för att få ut så mycket som möjligt ur skördetröskans potential, samtidigt som den behåller sina kvaliteter med tillförlitlighet, manövrerbarhet och teknisk enkelhet. Men principerna för den ursprungliga konstruktionen, med enkel, skonsam men ändå effektiv och noggrann urtröskning och separering är fortfarande oförändrade”


Dowload PDF Ladda ned Zip-arkiv