Бренд

Новітня система електричного контролю бур’янів XPower здобуває для Case IH бронзову медаль Innovation Awards на SIMA 2019

14 Січ 2019

Ця система є частиною комплексу нових технологій сучасного землеробства від Case IH / Можливість усунути потребу у внесенні хімікатів / Долає проблеми, які виникають з іншими способами контролю бур’янів – висока вартість, складність застосування, можливе пошкодження с/г культур / Ефективність не залежить від погоди

Новітня система, яка використовує електричний струм для контролю бур’янів та позиціонується на ринку як складова частина нового комплексу технологій точного землеробства від Case IH, виграла бронзову медаль за інновації (номінація Innovation Awards) від організаторів SIMA напередодні самої виставки, що відбудеться в 2019 році в Парижі.

Ця «електрогербіцидна» технологія, розроблена швейцарською компанією Zasso Group, отримала від Case IH комерційну назву XPower. Як стверджує Максим Рокабой, директор з маркетингу продукції компанії Case IH, в ході її розробки дослідники керувалися необхідністю знайти найбільш екологічне та раціональне рішення для контролю бур’янів.

«Технологія цифрових гербіцидів має щонайменше таку саму ефективність в плані контролю бур’янів, як і хімічні гербіциди, але при цьому вона є більш ефективною, економною, практичною та безпечною для рослин, ніж механічне прополювання. Окрім того, вона не пошкоджує ґрунт та запобігає подальшому проростанню бур’янів», – додає він.

«В той же час, дане рішення є більш практичним, безпечним та дешевим, ніж системи випалювання та вигоряння, які використовуються для загального контролю бур’янів або бадилля».

Як це працює
Загалом, система XPower перетворює механічну енергію на електричну, замінюючи хімічні речовини на високоенергетичні електрони, що потрапляють всередину бур'янів через листя і спускаються вниз до коріння, пояснює пан Рокабой. Сама технологія застосування є модульною, вона забезпечує максимальну гнучкість і може бути підлаштована до конкретних геометричних особливостей та потреб сільськогосподарських культур.

«Блок(и) контакту з бур’яном, встановлювані на тракторі або його навісному обладнанні з робочою шириною 1,2-3,0 м, створюють високу напругу. За допомогою датчика та/або системи автоматизованого водіння на базі камери, XPower, яка управляється встановленою на тракторі системою ISOBUS класу 3, передає цю напругу до бур’яну через один елемент, який контактує з листям бур’яну, що виступає понад с/г культурою, а звідти напруга переходить до її коріння. Після цього інший елемент торкається сусідньої рослини, замикаючи електричний контур, в результаті чого хлорофіли бур’яну миттєво руйнуються. Ця система продемонструвала ефективність як на високих, так і на низьких бур’янах.

«Конкретний вид бур’яну не має значення. При цьому відсутній ризик того, що подальші зміни погоди негативно вплинуть на ефективність проходження техніки з цією системою чи, в довгостроковій перспективі, розвинеться стійкість культур до гербіцидів. Також повністю відсутня потреба у багаторазовому внесенні або комплексних схемах обприскування, оскільки дана система допомагає вирішити проблему із поступовим скороченням доступних гербіцидів, яке зараз спостерігається в світі, та відсутністю появи нових засобів. На додачу, не існує ніяких застережень щодо сумісності даної технології із різними культурами – якщо бур’ян росте вище
сільськогосподарської культури, то система неодмінно з ним впорається».

Кількість хімічних гербіцидів постійно скорочується, а на ринок виходить все менше нових продуктів. Ця ситуація призводить до постійного зростання стійкості бур’янів до активних інгредієнтів гербіцидів, – зазначає пан Рокабой, – і організоване подолання цієї стійкості в сучасному сільському господарстві стало нагальною проблемою сьогодення.
«Використання електричного контролю бур’янів, як в якості єдиного засобу боротьби, так і в поєднанні з хімічним та/або механічними контролем бур’янів, дозволяє вирішити ці проблеми в економний спосіб і при цьому не потребує довготривалої процедури затвердження. Блоки можна адаптувати до різних рядних систем роботи з просапними культурами, а управління ними
здійснюється за допомогою всіх тракторів, сумісних з ISOBUS класу 3».

Окрім контролю високих бур’янів в польових культурах та обробки бур’янів зі складною кореневою системою (наприклад пирій повзучий), виполювання яких може призвести до пошкодження ґрунту і погіршення стану землі, дана система також потенційно придатна до
контролю бур’янів на фруктових плантаціях, що можуть рости між деревами або кущами. Даний спосіб робить можливим прополювання в безпосередній близькості до рослин, при цьому відсутній ризик пошкодження дерев/кущів та зрушення ґрунту, що запобігає подальшому проростанню бур’янів та мінімізує ризик ерозії ґрунту. Немає жодної потреби у застосуванні ручної праці, а система сумісна з принципами органічного землеробства. В той же час, ризик пошкодження такого приладдя як водяні труби чи загорожі суттєво знижується в порівнянні з виконанням робіт по викошуванню бур’янів.

Пан Рокабой зауважує, що цю технологію можна використовувати з іншими системами з числа зростаючого переліку продуктів точного землеробства компанії Case IH.

«Наприклад, електрична потужність, необхідна для досягнення найкращих результатів, залежить від вологості поверхні листя, а провідність залежить від вологості ґрунту. Тому нова система прогнозування погоди FarmXact та система реєстрації вологості ґрунту, що використовує дані польової метеорологічної станції, можуть бути застосовані задля перевірки відповідності цих факторів вимогам даної технології обробки. FarmXact включає датчики ґрунту SoilXact, які розташовані в полі протягом всього року. Інформація від цих датчиків, а також інші доступні дані, наприклад, показники радару дощу, супутникові зображення та записи метеорологічних станцій також вносять свою частку у складання прогнозу щодо потенційної вологості ґрунту».


Завантажити Zip-архів Завантажити PDF