Brand|Produkt

Upptagandet av Steiger-familjen i jordbruksprodukttillverkarnas Hall of Fame sammanfaller med 50-årsjubileet för traktortillverkningen i Fargo

22 Jan 2019

John, Maurice och Douglass Steiger, far och söner, som byggde den första ledade traktorn med fyrhjulsdrift för över 60 år sedan, har upptagits i jordbruksprodukttillverkarnas Hall of Fame, den nordamerikanska organisationens erkännande av bidrag till utvecklingen av produktivt jordbruk genom tekniska framsteg. Erkännandet kommer samtidigt som firandet av 50-årsjubileet sedan tillverkningen av Steiger-traktorerna började i Fargo, North Dakota, USA; den plats där produktionen sker än idag. Verksamheten blev en del av Case IH 1986 och sedan 1996 har ledade Quadtrac-bandtraktorer tillverkats i Fargo tillsammans med Steiger-hjultraktorer.

AEM Hall of Fame grundades 2008 och har sedan dess hedrat framsynta personer som har uppfunnit, administrerat, byggt upp och lett terrängfordonsindustrin. På detta sätt vill den skapa en djupare förståelse hos allmänheten för branschens fortsatta roll för de globala affärsframgångarna och den ständigt ökande levnadsstandarden i det moderna samhället, säger AEM. De som tas upp i Hall of Fame måste leva upp till fem vägledande principer: innovation, bidrag, ledarskap, samhällsansvar och hållbarhet.

Utformad för att öka produktiviteten inom jordbruket

Den första Steiger-traktorn byggdes under vintern 1957–58, när John Steiger och sönerna Maurice och Douglass försökte förbättra effektiviteten genom att höja arbetstempot för de huvudsakliga fältarbetena på sin gård i Thief River Falls, Minnesota. Medan de flesta avancerade traktorer på den tiden var tvåhjulsdrivna och hade mindre än 100 hk, beslöt Steiger-familjen att skapa en traktor som hade mer än dubbelt så hög effekt genom att montera mer robusta komponenter, införa fyrhjulsdrift med lika stora hjul och ledad styrning för god manöverbarhet. Den första Steiger-traktorn fick smeknamnet ”Barney” och målades i limegrönt samt hade en effekt på 238 hk.

När grannarna såg traktorn i arbete frågade de Steiger-familjen om de kunde bygga något liknande till dem och efter att ha konstruerat ytterligare en 118 hk-modell togs en hel serie Steiger-traktorer på 150–300 hk i produktion i ombyggda lantbruksbyggnader. Externa investeringar i verksamheten gjorde att tillverkningen 1969 kunde flytta till kompletta fabriksanläggningar i Fargo, North Dakota, där den första av de berömda ”cat”-modellerna, Wildcat, började produceras. Lokalerna blev snart för små och 1975 färdigställdes en ny fabrik, även den i Fargo, där Steiger-produktionen ännu är kvar.

Kontinuerlig utveckling

Sedan Steiger blev en del av Case IH 1986 har grundarnas arv och produktprinciperna de skapade fortsatt att vara en inneboende del av Case IH Steiger- och Quadtrac-konstruktionerna och de två varumärkena har länge varit synonyma med innovation inom ledade hjul- och bandtraktorer med hög effekt. 1996 var Quadtrac den första högeffektstraktorn med 4 band på marknaden, medan både Steiger hjultraktorer och Quadtrac bandtraktorer var de första i sitt slag att erbjuda de drifts- och bränslebesparande fördelarna hos den steglösa transmissionstekniken, med tillvalet CVXDrive.

Det nuvarande sortimentet av Case IH Steiger-traktorer inkluderar modeller upp till 628 hk i Steiger hjul- och Quadtrac bandmodeller med powershift-transmission. Case IH erbjuder dessutom versioner med CVXDrive steglös transmission för Steiger hjul- och Quadtrac bandmodeller upp till 540 hk. Sedan de första maskinerna tillverkades har över 80 000 Steiger hjultraktorer och bandtraktorer producerats.

”Vi har fortsatt att utveckla Steiger-produkten, precis som Steiger-familjen gjorde”, påpekar Dan Stuart, Product Marketing Director för Case IH Europa, Afrika och Mellanöstern.

”Och på samma sätt har vi varit trogna principen om att erbjuda kunderna lösningar på deras utmaningar över hela världen. Mycket få traktorer kan göra anspråk på att användas på världens alla sju kontinenter – inklusive Antarktis – eller två gånger ha vunnit världsmästerskapen i plogning, som ett tydligt bevis på Steigers fortsatta fokus på hållbara konstruktioner och anpassningsförmåga”.


Ladda ned Zip-arkiv Dowload PDF