Producten

Nieuwe Case IH 140 maaidorserserie: Een grote stijging in productiviteit

13 nov 2015

​Topprestaties en maximaal bestuurderscomfort op middelgrote maaidorsers / Optimale dors- en reinigingssystemen garanderen vrijwel nul gewasverlies / Dankzij minimale slijtage en langere levensduur van onderdelen hebben de machines minder onderhoud nodig / Veel suggesties van klanten overgenomen

De nieuwe Axial-Flow maaidorsers van de 140-serie van Case IH hebben een aantal wijzigingen ondergaan die voor een aanzienlijke verhoging van de prestaties, het comfort en de betrouwbaarheid hebben gezorgd. Het aanbod van het Model Year 2016 omvat de 5140 Cross Flow met een FPT 6,7 liter Stage IV-motor met maximumvermogen van 312 pk, het 6140 Cross Flow-model met een 8,7 liter FPT Stage IV-motor met maximumvermogen van 400 pk en het 7140 Cross Flow-model, ook met een 8,7 liter Stage IV-motor en een maximaal uitgangsvermogen van 449 pk. “Onze ingenieurs hebben er alles aan gedaan om de prestatie van de maaidorsers nog verder te verbeteren en die inspanningen hebben zeer effectieve resultaten opgeleverd”, aldus August von Eckardstein, product marketing manager Oogsttechnologie bij Case IH Europa.

Efficiëntere reiniging en duidelijk merkbare capaciteitstoename
Na de rotor vervangt een nieuw systeem met zes vijzelbehuizingen het voormalige systeem met vijf vijzelbehuizingen. Dit systeem voert het gewas op efficiënte wijze en met hogere capaciteit naar de zeven. Hier verzekert een nieuw automatisch systeem voor zijhellingcompensatie een optimale graanstroom. “Dit nieuwe Cross-Flow-reinigingssysteem wordt automatisch geactiveerd wanneer het nodig is – en gedeactiveerd wanneer het niet nodig is. Het betreft een zeer efficiënte manier om de capaciteit van onze maaidorsers van de 140-serie nog verder te verhogen. Er is geen input van de bestuurder nodig om dit systeem, dat tot 12 graden zijwaartse helling compenseert, te bedienen. Naast de veel hogere capaciteit van de vijzel van het schone graan en de grote graantank, met een inhoud van 10.570 liter op de 6140 en 7140 modellen, stelt het Cross Flow-reinigingssysteem de bestuurders in staat om het potentieel van deze maaidorsers volledig uit te buiten en alles uit de werkdagen op het land te halen wat er in zit; met name wanneer er onder moeilijke omstandigheden met zijwaartse helling wordt gewerkt. Voor wat betreft de korrelverliezen, die op de Axial-Flow-maaidorsers bijna nul zijn, krijgen eigenaars perfecte resultaten en het best mogelijke rendement op hun investering", aldus von Eckardstein.

Verbeterd strobeheer voor topkwaliteit bij het hakselen en zwadleggen
Of u nu moet hakselen of zwadleggen, een optimaal strobeheer blijft een doorslaggevende factor voor een correcte bepaling van het volgende gewas. Dankzij een aantal wijzigingen is de strokwaliteit nu nog beter, voor nauwkeuriger spreiden van gehakseld stro en kaf en voor meer precisie bij het zwadleggen. “Naast de technische vereisten ten aanzien van optimale spreid- en hakselresultaten, is op de maaidorsers van de nieuwe 140-serie ook het omschakelen van zwadleggen naar hakselen en omgekeerd een stuk gemakkelijker geworden. Wanneer de bestuurder moet omschakelen van zwadleggen naar hakselen, of omgekeerd, bijvoorbeeld wanneer hij van het ene veld naar het andere gaat, of van de ene klant naar de andere, is hij daar binnen een minuut mee klaar, dankzij twee snelle en gemakkelijke stappen”, aldus August von Eckardstein. “Om van hakselen naar spreiden om te schakelen of omgekeerd, kan de bestuurder comfortabel in de cabine blijven zitten, of elektrische schakelaars op de rechterkant van de maaidorser gebruiken.  Bovendien kan de snelheid van de hakselaar handmatig worden veranderd, zonder gereedschappen en zonder vervanging van riemen. Ook dit gebeurt op de rechterkant van de maaidorser.

Systeem met rubberen rupsbanden voor de 6140 en 7140
Voor klanten die nog meer comfort willen, maar ook minder samendrukking van de bodem en veiliger wegtransport dankzij gereduceerde voertuigbreedte én ter ondersteuning van maaidorsers die met grotere maaiborden werken en zijn uitgerust met de graantank van 10.500 liter, heeft Case IH Zuidberg gekozen als partner voor de levering van gedempte rupsbanden van het F-type. De rupsbanden zijn in de as van de maaidorser geïntegreerd en ontlasten zo de aandrijfnaaf van de maaidorser van alle structurele krachten; de rupsbanden kunnen worden geleverd met een breedte van 610mm en 762mm en de maaidorser blijft binnen de limietbreedte van 3,5m; er zijn ook rupsbanden van 900mm leverbaar, maar dan zal de voertuigbreedte de 3,5m overschrijden 

Maximaal bedieningsgemak en -comfort
Op de nieuwe maaidorsers van Model Year 2016 zijn vele vernieuwingen van details doorgevoerd. Veel van deze vernieuwingen zijn het resultaat van suggesties die gedaan werden in de intensieve samenspraak tussen Case IH en haar klanten. De nieuwe samengestelde bodems van de vijzels van het schone graan en het restmateriaal maken het schoonmaken ervan eenvoudiger en sneller dan ooit tevoren. “Dit is een eigenschap die bijzonder op prijs zal worden gesteld door zaadtelers en loonwerkers, die hierdoor het reinigingssysteem zeer gemakkelijk kunnen schoonmaken, vooral in combinatie met de on-screen ‘Cleanout’ functie van de maaidorser,” zo zegt von Eckardstein. Dankzij de verplaatsing van de elevators van het schone graan en het restmateriaal heeft de bestuurder zeer goede toegang tot de rechterkant van de maaidorser; en ook de nieuwe parallelle spanning van de aandrijfkettingen van de elevator, vanaf de grond, zorgt voor meer bestuurderscomfort.

Zes kleinere en lichtere dorskorfelementen zorgen voor snelle en gemakkelijke hantering en verwisseling van de dorskorven, terwijl de nieuwe positie van de aandrijflijn op de rechterkant van de maaidorser snellere en gemakkelijkere toegang garandeert. “Er zitten nu nog minder riemen op de Axial-Flow dan voorheen en we hebben efficiëntere aandrijvingen die beter toegankelijk zijn”, zo legt van Eckardstein uit en hij voegt daar nog aan toe: “We hebben ook het rijaandrijfsysteem verbeterd, door veel van de comfortkenmerken van de maaidorsers van de 240-serie toe te passen, waardoor er veel minder tussen versnellingen hoeft te worden geschakeld. Met het nieuwe systeem wordt gemakkelijk elektrisch geschakeld tussen twee mechanische groepen, en gebeurt het schakelen via een draaischakelaar op de console. Deze methode vervangt het traditionele schakelsysteem en geeft de bestuurder de functionaliteit van een semi-powershift transmissie. De hydrostatische aandrijving werd verbeterd om goed met de in Europa gebruikelijke, hogere trekbelastingen om te kunnen gaan.  Al deze functies leiden tot een verdere toename van de productiviteit."

Meer efficiëntie en comfort, langere levensduur
Met een Axial-Flow maaidorser wordt het gewas zo compleet mogelijk, zo omzichtig mogelijk en zo efficiënt mogelijk binnengehaald. Verdere verbeteringen op de maaidorsers van de 140-serie omvatten daarom ook vernieuwingen die in een betere en efficiëntere toevoer naar de rotor en een langere levensduur van de componenten resulteren. Zo hoeven klanten minder tijd en geld in het onderhoud te steken. De nieuwe in de fabriek gemonteerde opbrengstsensor maakt de opbrengstbewaking nauwkeuriger, zelfs zonder kalibratie, en heeft een 'een-keer-drukken' functie voor het openen en sluiten van de graantank om kostbare tijd te besparen op het land. “De nieuwe optionele draaiende spuit voor gemakkelijker en beter vullen van graantrailers, zonder de maaidorser of de trailer hoeven te verplaatsen, is een ander topelement van de nieuwe maaidorsers van de 140-serie dat voor meer efficiëntie en gebruiksgemak zorgt”, licht van Eckardstein toe.

De nieuwe Axial-Flow maaidorser van de 140-serie van Case IH zijn voorbedraad voor drie camera's op de graantank, de losvijzel en de achterkant van de maaidorser. De zijafschermingen zijn opnieuw vormgegeven zodat men geen tijd verliest met het wegnemen van verschillende aparte afschermingen, en de nieuwe geperforeerde vloer van de hakselaar biedt een uitbreiding van het scheidingsoppervlak voor zware omstandigheden en draagt bij tot een verdere vermindering van de al verwaarloosbare gewasverliezen, tot vrijwel nul. In de cabine krijgen bestuurders de optimale behandeling waar de maaidorsers van Case IH bekend om staan. Hieronder vallen ook twee nieuwe optionele stoelen voor optimaal bestuurderscomfort, zelfs op zeer oneffen terrein, alsmede een aantal andere nuttige vernieuwingen.