Producten

Case IH wint de titel ‘Tractor van het Jaar’ voor 2017 met Optum 300 CVX

09 nov 2016

Prijs uitgereikt tijdens de EIMA, de in Italië gehouden internationale vakbeurs voor landbouwmachines / Juryleden prijzen het op de behoeften van Europese landbouwers afgestemde ontwerp met hoog vermogen en laag gewicht / De tractor kan van ballast worden voorzien wanneer meer tractie nodig is / Het ontwerp staat garant voor optimale efficiëntie en zorg voor de bodem

De titel Tractor van het Jaar 2017 werd aan Case IH toegekend voor de Optum 300 CVX tractor en dit resultaat vormt een erkenning van de focus die het merk legt op twee zaken die landbouwers aan het hart gaan: zorg voor de bodem en brandstofefficiëntie. Deze onderscheiding, toegekend door een jurypanel waarin enkele van de belangrijkste landbouwtijdschriften van Europa vertegenwoordigd waren, erkent het belang van Optum CVX tractor met hoog vermogen/compacte afmetingen die perfect aansluit bij een groeiende klantsegment

 “Na de onderscheiding als Machine van het Jaar 2016 die de Optum won, bewijst deze nieuwe titel, Tractor van het Jaar, dat de Europese landbouwpers alom erkent dat het ontwerp en de eigenschappen van de Optum een belangrijke vooruitgang in de tractortechnologie betekenen,” aldus Dan Stuart, Case IH product marketing manager voor Europa, Midden-Oosten en Afrika voor tractoren van het hoge pk-segment.
Zijn positionering ligt tussen de in de VS gebouwde Magnum en onze Puma-serie, die net als de Optum in St Valentin, Oostenrijk, wordt gebouwd. Deze eigenschappen worden toegevoegd aan een volledig nieuw, sterk maar minder wegend ontwerp met een nieuwe, sterke vooras en structureel ontworpen motoroliecarter, om te voldoen aan de vereisten van klanten die een 250-300 pk tractor met een hoge vermogen/gewicht-verhouding en een compacte, manoeuvreerbare structuur nodig hebben.

Dit betekent dat hij uitstekend geschikt is voor taken waarbij hoog vermogen essentieel is maar gewicht minder belangrijk is – bijvoorbeeld werkzaamheden met grote maaiers, waar het belangrijk is om de graszoden te ontzien. Maar voor taken waar tractie en grip de kritieke factor zijn, bijvoorbeeld zware cultivatiewerkzaamheden, kan de Optum van extra gewicht worden voorzien, zodat hij over exact dezelfde capaciteit beschikt als een willekeurige gewone tractor van deze vermogensklasse. Voor wegtransport kan de Optum met ballastgewichten worden uitgerust, afhankelijk van het gewicht van de last die wordt getrokken, om optimale veiligheid en brandstofefficiëntie te verzekeren.
De aandrijving loopt via de continu-variabele Case IH CVX-transmissie en de met Hi-eSCR uitgeruste FPT 6,7-liter zescilinder-motor in de Optum is opgebouwd rond een structureel carter. Het standaard onbelaste gewicht van de tractor is 11.000 kg, maar het ontwerp laat een maximaal bruto voertuiggewicht van 16.000 kg toe. Andere brandstofbesparende eigenschappen zijn: management van het stationair toerental, verlaging van het motortoerental van 850 tpm tot 650 tpm als de tractor twee minuten stilstaat.

Het resultaat is een tractor die de bodem beschermt, aangezien hij kan worden gebruikt met een gewicht dat geschikt is voor het uit te voeren werk. De eigenaar wordt hierdoor behoed voor banden- en componentslijtage die kan optreden wanneer een zware tractor voor lichtere veld- of transporttaken wordt gebruikt. En daarnaast is men verzekerd van een laag brandstofverbruik, zoals blijkt uit de DLG Powermix testresultaten van 249 g/kWh. De titel Tractor van het Jaar laat zien hoe veel waarde er in de moderne landbouw aan deze eigenschappen wordt gehecht.


Zip-bestand downloaden PDF downloaden