Merk

Case IH viert 175 jaar productie van landbouwmachines

24 jul 2017

2017 is een mijlpaal: er is een en driekwart eeuw verstreken sinds de creatie van de eerste fundamentele elementen van het bedrijf Case IH / Innovaties, waaronder de eerste met succes door stoom aangedreven tractor voor de landbouw, de eerste maaidorser met enkele rotor en de eerste gelede tractor met hoog pk op vier rupsbanden

In 2017 viert Case IH het 175e jubileum sinds haar oprichting als landbouwmachinebedrijf en presenteert voor deze gelegenheid een limited edition-versie van de Puma 175 tractor, alsmede een aantal productupgrades en een zomer-event voor de pers in Slowakije.

In 1842 richtte Jerome Increase Case zijn gelijknamige landbouwmachinebedrijf op in de Amerikaanse stad Racine, Wisconsin, waar het wereldwijde hoofdkantoor van Case IH vandaag de dag nog steeds is gevestigd. Na langdurig in de sector van de landbouwmachines te hebben gewerkt, richtte hij Racine Threshing Machine Works op, op de oevers van de Root River, met als doel om machines te bouwen die de afscheiding van het graan na de oogst kunnen versnellen.

De begindagen van de onderneming waren nauw verbonden met die van de Amerikaanse economie: Amerikaanse pioniers verhuisden naar het westen en er werden nieuwe landbouwbedrijven gesticht om de groeiende bevolkingscentra in het oosten van de Verenigde Staten van voedsel te voorzien. Gezien de stijgende vraag naar gemechaniseerde systemen om andere aspecten van de landbouw te verbeteren, introduceerde Case in 1869 de eerste met succes op stoom werkende tractor. Dit eerste, nog steeds door paarden getrokken ontwerp werd gebruikt om andere machines aan te drijven, maar in 1876 bouwde het bedrijf de eerste zelfrijdende stoommachine. Aangezien stoommachines snel de plaats van paarden innamen voor het aandrijven van dorsmachines, groeide de JI Case Threshing Machine Company snel en werd in 1886 de grootste producent van stoommachines ter wereld.

Zestien jaar later, in 1902, gingen vijf aparte bedrijven, die zich allemaal bezighielden met de productie van machines voor de graanoogst, een fusie aan om de International Harvester Company te vormen. De nieuwe onderneming had zijn hoofdkwartier in Chicago en J.P. Morgan, de Amerikaanse bankier, toentertijd de belangrijkste persoon op het gebied van bedrijfsfinanciering en industriële consolidatie, bemiddelde in eigen persoon bij deze transactie. In 1915 produceerde IH zijn eerste maaidorser en acht jaar later werd de Farmall uitgebracht, 's werelds eerste tractor voor rijgewassen. Deze tractor maakte deel uit van een revolutionair systeem van onderling op elkaar afgestemde tractoren en werktuigen voor de voornaamste landbouwwerkzaamheden, een systeem dat garant stond voor meer productiviteit, betrouwbaarheid en veiligheid. Uiteindelijk zou het bedrijf meer dan vijf miljoen Farmall tractoren verkopen.

In 1977 lanceerde IH een ontwerp van een nieuwe revolutionaire maaidorser met hoge uitvoer, met een meer diepgaande maar toch omzichtige dorswerking dan tot op dat moment voor mogelijk was gehouden. Voor de Axial-Flow, revolutionair voor wat betreft zijn eenvoud en het vermogen zich aan de gewassen aan te passen, werden trommel-en-dorskorf en stroschudders vervangen door een enkele rotor en dorskorf voor zowel het dorsen als het afscheiden, met grote voordelen voor de graankwaliteit en een vermindering van korrelverliezen.

Case IH werd opgericht in 1985, kort nadat JI Case, familie van de eerste JI Case, de landbouwdivisie van International Harvester aankocht, en het erfgoed van Case en IH in één merk samenbracht. Het eerste product dat werd ontwikkeld door het gefuseerde team van ontwerpers en ingenieurs was de Magnum tractor, een geheel nieuw ontwerp dat in 1987 werd geïntroduceerd met een vermogensbereik van 155-246 pk. Dit was de eerste tractor die de Industrial Design Excellence Award won. Vandaag de dag zijn er meer dan 150.000 exemplaren verkocht, maar behoudt de Magnum zijn basiskenmerken, alhoewel hij volledig opnieuw werd ontworpen en er nu modellen tot 419 pk leverbaar zijn, en een unieke Rowtrac-optie met rupsbanden aan de achterzijde. 

In 1996 lanceerde Case IH de revolutionaire Quadtrac, de eerste tractor voor het hoge pk-segment op rubberen rupsbanden. De op iedere hoek oscillerende rupsbanden zorgen ervoor dat het grondcontact altijd maximaal is en de kniksturing staat garant voor soepel en probleemloos keren. Terwijl het eerste model 360 pk produceerde, kent de huidige, compleet herziene serie het topmodel Quadtrac 620, goed voor maximaal 692 pk, de krachtigste productietractor ter wereld.

Gedurende dezelfde periode heeft Case IH ook de eerste Advanced Farming System-technologie op de markt gebracht, een technologie die landbouwers de mogelijkheid biedt om te profiteren van ontwikkelingen zoals automatische sturing en opbrengstkartering. Met herhaalbaarheidsniveaus van 2,5 cm, draagt AFS bij tot een zo efficiënt mogelijk gebruik van materiaal en beperkt verspilling tot het minimum. 

2000 was het jaar van de introductie van middenklasse Case IH tractoren met CVX-technologie (continu variabele transmissies), een technologie die vervolgens ook beschikbaar zou komen voor andere modellen, van de Maxxum-serie tot het vlaggenschip, de Quadtrac. Continu variabele transmissies hebben sindsdien alom erkenning gekregen voor de voordelen die ze bieden, van traploos rijden tot de mogelijkheid om op een vast ingesteld motortoerental of vaste vooruitsnelheid te werken.

Vandaag. Case IH blijft focussen op innovatieve ontwikkelingen die de landbouw productiever kunnen maken. EfficientPower-technologie helpt om aan de emissievoorschriften van Stage IV te voldoen zonder dat er complexe uitlaatgasrecirculatiesystemen of roetfilters nodig zijn. Tractoren zoals de Magnum 380 CVX en de Optum 300 CVX hebben diverse Europese onderscheidingen gewonnen, die een erkenning vormen van de voordelen die hun ontwerp oplevert voor de landbouw. En Case IH blijft focussen op de toekomst, iets wat blijkt uit ontwikkelingen zoals het Autonomous Concept Vehicle, onthuld op de in 2016 in de USA gehouden Farm Progress Show, dat erop gericht is om problemen zoals het tekort aan arbeidskrachten en de noodzaak tot het produceren van voedsel zo efficiënt mogelijk aan te pakken.

“Het 175-jarige jubileum van Case IH is een testament van vele, vele jaren van kwaliteit, doorzettingsvermogen en vooruitgang,” aldus Peter Friis, die recent werd benoemd tot marketingdirecteur van Case IH voor de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

“Het is ook een gelegenheid om na te denken over onze leidende principes van innovatieve engineering, efficiënt vermogen en agronomisch design, die samen een filosofie vormen die we ook in de toekomst zullen blijven volgen.”

“Nadenkend over de enorme transformatie die de landbouw de afgelopen 175 jaar heeft ondergaan, is het geweldig spannend om vooruit te kijken naar alles wat er gedurende de volgende 175 jaar zal kunnen worden bereikt.


Zip-bestand downloaden PDF downloaden