Merk

Nieuw elektrisch onkruidbeheersysteem XPower wint bronzen medaille voor Case IH in SIMA Innovation Awards 2019

22 nov 2018

Systeem maakt deel uit van serie nieuwe precisietechnologieën van Case IH / Mogelijkheid om chemicaliën overbodig te maken / Oplossing voor andere vormen van onkruidbeheer: kosten, complexiteit, potentiële gewasschade / Weersomstandigheden niet van invloed op effectiviteit
 
Een nieuw systeem dat elektrische stroom gebruikt om onkruid te bestrijden en dat op de markt wordt gebracht als onderdeel van een serie nieuwe precisielandbouwtechnologieën van Case IH heeft een bronzen medaille gewonnen tijdens de Innovation Awards, die voorafgaand aan de beurs van 2019 in Parijs zijn uitgereikt door de organisatoren van SIMA.
 
De technologie van de ‘elektrische onkruidverdelger’, ontwikkeld door de Zweedse firma Zasso Group, onder de naam XPower van Case IH, is ontwikkeld naar aanleiding van de vraag naar duurzame oplossingen voor onkruidbestrijding, volgens Maxime Rocaboy, Product Marketing Manager bij Case IH.
 
“Digitale onkruidverdelgers zijn minstens zo efficiënt als chemische onkruidverdelgers, voor wat betreft onkruidbeheer, en is efficiënter, economischer, praktischer en veiliger voor het gewas dan mechanische onkruidbestrijding. Bovendien is het niet schadelijk voor de bodem en niet bevorderlijk voor verdere onkruidgroei,” vertelt hij.
 
“Tegelijkertijd zijn ze praktischer, veiliger en goedkoper dan de onkruidschroeiers of -branders die worden gebruikt om onkruid of halmen volledig uit te roeien.”
 
Hoe werkt het?
 
Het XPower-systeem zet in feite mechanische energie om in elektrische energie, en vervangt chemicaliën door hoogenergetische elektronen, die via de blaadjes van het onkruid worden geïntroduceerd en zich een weg omlaag naar de wortels banen, aldus Mr. Rocaboy. De technologie van de toepassing zelf is modulair, voor een maximale flexibiliteit, en kan worden afgestemd op specifieke gewasstructuren en behoeften.
 
“De op de tractor of het werktuig gemonteerde units, met een werkbreedte van 1,2-3,0 m, genereren een hoge spanning. Met behulp van een op een sensor en/of camera gebaseerd geleidingssysteem draagt de XPower, geregeld via het Klasse 3 ISOBUS-systeem van de tractor, deze spanning via één element over, zodra contact wordt gemaakt met de blaadjes van het onkruid, die trots boven het gewas of de grond uitsteken, waarna de spanning omlaag richting de wortels loopt. Een ander element dat ander onkruid raakt, sluit het elektrische circuit en het chlorofyl van het onkruid wordt direct beschadigd. Het systeem is even effectief op groter als op kleiner onkruid.
 
“De exacte onkruidsoort is niet van belang en er bestaat geen risico dat weersveranderingen de effectiviteit van een passage met het systeem beïnvloeden of dat het onkruid er, op lange termijn, een weerstand tegen opbouwt. Bovendien hoeft het maar één keer te worden toegepast en hoeven er geen ingewikkelde sproeischema’s te worden gebruikt. Het systeem biedt ook nog eens een oplossing voor de geleidelijke afname in beschikbare onkruidverdelgers en het gebrek aan nieuwe. Daarnaast hoeft u zich geen zorgen te maken over de compatibiliteit met het desbetreffende gewas, want het systeem maakt korte metten met al het onkruid dat boven het gewas uitgroeit.”
 
Mede doordat het aantal chemische onkruidverdelgers afneemt en er weinig nieuwe producten op de markt worden gebracht, wordt onkruid dat een weerstand opbouwt tegen de actieve bestanddelen in onkruidverdelgers een steeds groter probleem en wordt het steeds moeilijker een balans te vinden tussen weerstandsbeheer en de noodzaak van een effectieve bestrijding, aldus Mr. Rocaboy.
 
“Gebruik van de elektrische onkruidverdelger, afzonderlijk of in combinatie met chemische en/of mechanische onkruidbestrijding, lost veel van deze problemen op een economische manier op en zonder dat lange goedkeuringsprocedures vereist zijn. Eenheden kunnen worden aangepast aan verschillende rijgewassystemen, en kunnen worden geregeld via tractoren die compatibel zijn met ISOBUS Klasse 3.”
 
Naast de bestrijding van onkruid, zoals lange grassoorten in veldgewassen, en de behandeling van onkruid met complexe wortelstructuren, zoals kweekgras, waarbij grondbewerkingen de problemen kunnen verergeren, kan het systeem ook helpen bij het onkruidbeheer in boomgaarden, tussen bomen of struiken, waar onkruidverdelging op korte afstand mogelijk is, zonder risico op beschadiging van de boom/struik en zonder impact op de bodem, waardoor verdere ontkieming van het onkruid wordt voorkomen en het risico op bodemerosie wordt geminimaliseerd. Er hoeft niets meer met de hand gedaan te worden en het systeem is compatibel met organische landbouwprincipes. Ondertussen lopen zaken als waterleidingen en hekken veel minder risico op schade dan wanneer er wordt gemaaid om onkruid te bestrijden.
 
De technologie kan worden gebruikt met andere systemen in de groeiende serie precisielandbouwproducten van Case IH, aldus Mr. Rocaboy.
 
“Zo is het verkrijgen van de beste resultaten met de vereiste elektrische stroom afhankelijk van het vochtgehalte op het bladoppervlak, en is het vermogen om te rijden afhankelijk van de bodemvochtigheid, waardoor de nieuwe FarmXact voor de weersvoorspelling en het systeem voor de opslag van de bodemvochtigheid kunnen worden gebruikt om te controleren of deze factoren geschikt zijn voor de behandeling. FarmXact is uitgerust met SoilXact-bodemsensoren die het hele jaar in het veld staan. De gegevens van deze sensoren, in combinatie met andere beschikbare gegevens, zoals die van de regenradar, satellietbeelden en opgeslagen gegevens van weerstations, maken ook deel uit van de bodemvochtigheidsvoorspellingen.”


PDF downloaden Zip-bestand downloaden