Merk|Producten

Opname Steiger-familie in Hall of Fame voor fabrikanten van landbouwapparatuur valt samen met halve eeuw tractorproductie in Fargo

22 jan 2019

John, Maurice en Douglass Steiger, de vader en zoons die ruim 60 jaar geleden de eerste Steiger-tractor met knikbesturing en vierwielaandrijving bouwden, zijn opgenomen in de Hall of Fame van de Noord-Amerikaanse Association of Equipment Manufacturers, als erkenning van hun bijdragen aan de ontwikkeling van productieve landbouw door technische vooruitgangen. Deze erkenning viel samen met de viering van het 50-jarige jubileum van de productie van Steiger-tractoren in Fargo, Noord-Dakota, VS, de stad waar de productie vandaag nog steeds wordt voortgezet. Het bedrijf werd in 1986 onderdeel van Case IH en sinds 1996 worden naast Steiger-tractoren op wielen, ook Quadtrac-tractoren met rupsbanden en knikbesturing in Fargo geproduceerd.

De AEM Hall of Fame werd in 2008 opgericht en heeft sindsdien pioniers onderscheiden die de industrie van terreinmachines hebben uitgevonden, beheerd, opgebouwd en aangevoerd. Daarmee hopen ze een dieper algemeen begrip en waardering te creëren voor de onophoudelijke rol die de industrie in het wereldwijde bedrijfssucces speelt en de constante groei die de industrie doormaakt om te voldoen aan het moderne levensniveau, aldus de AEM. Mensen die in de Hall of Fame worden opgenomen, moeten beantwoorden aan vijf richtlijnen: innovatie, industriële bijdragen, leiderschap, bedrijfsburgerschap/sociale verantwoordelijkheid en duurzaamheid.

Ontworpen om de productiviteit in de landbouw te verhogen

De eerste Steiger-tractor werd in de winter van 1957-58 gebouwd, toen John Steiger en zijn zoons, Maurice en Douglass, hoopten de operationele punctualiteit te verbeteren, door de werksnelheden van de belangrijkste veldwerkzaamheden op te voeren op hun boerderij in Thief River Falls, Minnesota, VS. Hoewel de meeste topklasse tractoren in die tijd tweewielaandrijving en minder dan 100 pk hadden, besloot de Steiger-familie een machine te creëren met ruim twee keer zoveel vermogen, robuustere onderdelen, vierwielaandrijving met banden van dezelfde grootte en knikbesturing voor een goede wendbaarheid. De eerste Steiger-tractor kreeg de bijnaam ‘Barney’, een limoenkleur en een vermogen van 238 pk.

Toen naburige boeren de machine aan het werk zagen, vroegen ze de Steiger-familie ook zoiets voor hen te maken, en na het ontwerp van nog een 118 pk-model, werd in omgebouwde landbouwgebouwen een volledige serie Steiger-tractoren met 150-300 pk in productie genomen. Dankzij investeringen van buitenaf werd de productie in 1969 verplaatst naar een volwaardig fabrieksterrein in Fargo, Noord-Dakota, waar de eerste beroemde ‘kattenogenmodellen’, de Wildcat, in productie werden genomen. De faciliteit werd al te klein en in 1975 werd het werk in een nieuwe fabriek, ook in Fargo, voortgezet, waar de Steiger nu nog steeds wordt geproduceerd.

Constante evolutie

Sinds Steiger in 1986 onderdeel werd van Case IH, maken het erfgoed van de oprichters en de principes van de producten die zij hebben gecreëerd, nog steeds integraal deel uit van het Case IH Steiger- en Quadtrac-ontwerp, en zijn deze twee merknamen al geruime tijd synoniem voor innovatie in tractoren met hoog vermogen en knikbesturing, op wielen en rupsbanden. In 1996 was de Quadtrac de eerste tractor met vier rupsbanden en hoog vermogen op de markt, terwijl zowel de Steiger-modellen op wielen als de Quadtrac-modellen op rupsbanden de eerste in hun respectievelijke soort waren die de operationele voordelen en brandstofbesparingen van de continu variabele transmissietechnologie boden, met ook nog eens een CVXDrive-optie.

De huidige serie Case IH Steiger-tractoren bevat modellen tot 628 pk, in Steiger-uitvoeringen op wielen en Quadtrac-uitvoeringen op rupsbanden met Powershift-transmissies. Bovendien biedt Case IH de Steiger-uitvoeringen op wielen en Quadtrac-uitvoeringen op rupsbanden tot 540 pk met CVXDrive continu variabele transmissies. Vanaf het moment dat de eerste machines werden gemaakt, zijn er ruim 80.000 Steiger-tractoren op wielen en op rupsbanden geproduceerd.

“We zijn het Steiger-product verder blijven ontwikkelen, net zoals de familie Steiger dat deed,” vertelt Dan Stuart, Product Marketing Director voor Case IH Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

“En net als zij zijn we het principe trouw gebleven om klanten over de hele wereld oplossingen voor hun uitdagingen te bieden. Er zijn maar weinig tractormerken die kunnen zeggen dat ze op alle zeven werelddelen, inclusief Antarctica, actief zijn of dat ze twee keer aan het wereldrecord ploegen hebben deelgenomen, wat duidelijk blijk geeft van de constante focus van Steiger op een robuust ontwerp en aanpassingsvermogen.”


Zip-bestand downloaden PDF downloaden