Producten

Eerste Axial-Flow-maaidorser in Europa keert vier decennia na zijn debuut terug naar SIMA

26 feb 2019

Veertig jaar sinds introductie International Harvester Axial-Flow-maaidorser in Europa tijdens SIMA 1979 / Origineel 1460-model zoals afgebeeld op stand tijdens show van dit jaar tentoongesteld / Nieuwste Axial-Flow 50-serie modellen met Harvest Command voor het eerst op SIMA /

De allereerste Axial-Flow-maaidorser die in Europa werd geïntroduceerd, keert terug naar de tentoonstelling waar hij 40 jaar geleden zijn debuut maakte, met het gereviseerde International Harvester 1460-model dat bij de hoofdingang van Hal 5 op SIMA 2019 zal worden tentoongesteld. Bezoekers kunnen de Case IH-stand in dezelfde hal bezoeken.

In 1977 introduceerde International Harvester de 1400-serie Axial-Flow-maaidorser in Noord-Amerika, na ruim twee decennia lang in ontwikkeling te zijn geweest om het concept te perfectioneren door de conventionele trommel/dorskorf en stroschudders te vervangen door een enkele longitudinale rotor en gesegmenteerde dorskorf voor zowel het dorsen als het afscheiden. Daarna werd het systeem twee jaar lang getest en geoptimaliseerd om de machineprestaties bij een hoger vochtgehalte, zwaardere Europese stro-omstandigheden, te meten en perfectioneren, voordat de twee modellen, de 1440 en de 1460, tijdens SIMA 1979 hun debuut maakten in Europa. Deze werden later opgevolgd door de grotere 1480- en kleinere 1420-machines.

De maaidorser die tijdens SIMA wordt tentoongesteld, is de originele machine die ook in 1979 op SIMA werd tentoongesteld, tijdens de officiële introductie van de Axial-Flow-maaidorserserie in Europa. De juryleden verantwoordelijk voor de onderscheiding van de beste machines erkenden de vooruitgangen in efficiëntie, eenvoud, betrouwbaarheid en graankwaliteit die het Axial-Flow-ontwerp bood, en bekroonden hem met een gouden medaille voor technische prestaties. De sticker die voor de onderscheiding op de machine werd aangebracht, is vandaag de dag nog op de maaidorser te zien.

Maïs- en graanteler M. Stereiss, de in de Ardennen gevestigde klant die de machine kocht, deed dit na een demonstratie tijdens de oogst van 1978. Zijn machine was niet alleen de eerste die openbaar werd tentoongesteld tijdens een grote Europese show, maar was ook de eerste Axial-Flow die in Europa werd verkocht. Hij is niet meer actief betrokken bij de landbouw, maar na zijn uittreden werd de 1460 in 2013 gekocht door een Axial-Flow-liefhebber, Hanss Françis, die veel tijd en geld in de revisie van de maaidorser heeft gestoken. Wanneer dit proces eenmaal is voltooid, gaat de maaidorser tijdens de oogst van 2019 weer aan de slag. De man die de Axial-Flow 1460 voor zijn eerste eigenaar bestuurde, brengt zijn zomers nog steeds door op een maaidorser, een Case IH Axial-Flow 2388.

“De conditie van deze maaidorser en het feit dat het ontwerp gedurende negen generaties aan herzieningen vrijwel hetzelfde is gebleven, onderstreept de effectiviteit van het Axial-Flow-concept,” aldus Louis Verhaege, oogstspecialist bij Case IH.  

“De afgelopen vier decennia heeft de Axial-Flow aangetoond conventionele of complexere rotorontwerpen te overtreffen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, betrouwbaarheid en lage onderhoudskosten en -tijd. Gedurende deze negen generaties heeft Case IH deze kwaliteiten verbeterd met de introductie van innovaties als de capaciteitsverhogende AFX-rotor, CVT-aandrijvingen voor zowel invoerder als rotor, AFS-opbrengstkartering en precisielandbouwtechnologie, het Cross-Flow-reinigingssysteem en het Xtra-Chopping-pakket.

“De eigenaren van maaidorsers uit de nieuwste Axial-Flow 50-serie genieten ook van de voordelen van aanmerkelijke vooruitgangen in vermogen, snijbreedte, reinigingscapaciteiten en comfort. En met de nieuwste ontwikkelingen van AFS Harvest Command™ beschikken ze bovendien over automatiseringsopties waarmee ze hun opbrengsten kunnen maximaliseren, verliezen kunnen minimaliseren en de graankwaliteit kunnen beschermen, om de potentiële prestaties van de maaidorser ten volle te benutten en toch waarden te handhaven als betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en technische eenvoud. Maar de principes van het originele ontwerp, met eenvoudig, zorgvuldig en toch effectief en grondig dorsen en afscheiden, blijven vrijwel onveranderd.”


PDF downloaden Zip-bestand downloaden